Maca; Min räddning?

maca

Det är inte ofta jag verkligen rekommenderar något för att jag innerligt känner att fler människor borde veta om det. Men Maca känns som en sån sak som fler borde veta om. Så därför blir det ett inlägg om det.

I kölvattnet av borrelian misstänker jag att mina hormoner har fått stryk. I alla fall måste mina hormoner vara helt ur balans. Detta är mest baserat på mina åtskilliga symtom, men även på ett hormonprov som jag skickade in 2013. Hormonprovet visade att mitt östrogen och mitt progesteron var i botten. Då började jag med naturlig progesteronkräm, då det (enligt mina efterforskningar) återställer hormonbalansen genom att både öka en för låg nivå progesteron, men också återställa östrogenet.

Jag tog aldrig något uppföljningsprov. När min mens hoppade över en månad ansåg jag att jag hade fått tillräckligt med progesteron och att nivåerna var nu så pass höga att kroppen trodde att jag var gravid, vilket ledde till att jag slutade med progesteronet. Detta var som sagt ca 4 år sedan.

Mina symtom blev dock aldrig riktigt bättre, även fastän progesteronet förhoppningsvis hade bra nivåer efter progesteronkrämsbehandlingen. Nu, i efterhand, vet jag att detta berodde på min obehandlade borrelia och den skada den ställde till med, men fram till min borreliadiagnos försökte jag (hjälplöst) att behandla bort mina symtom med avslappning och rörelse (yoga), och kosttillskott. Det mildrade, men ”botade” inte.

När borrelian var behandlad hade jag en känsla av att det kanske skulle ta tid för kroppen att åter bli balanserad, efter att ha tryckts ner av de små bakterierna i så många år. Och då hormoner är så otroligt viktiga i kroppen, gick min uppmärksamhet dit. Vad kunde jag göra för att hjälpa kroppen att balansera sig igen?

I början använde jag munkpeppar. Munkpeppar (en krydda från en buske) tillför inga hormoner utan balanserar de man redan har. Det har använts i flera tusen år för att minska PMS-besvär och akne. Det har använts mot oregelbunden mens och för att öka mjölkproduktion vid amning. Jag använde munkpeppar (Vitex) i samband med den naturliga (bio-identiska) progesteronkrämen, men använde progesteron endast under lutealfasen av min menscykel, medan jag använvde Vitex genom hela cykeln.

De resultat jag såg mest var att mitt sötsug minskade och jag samlade mindre vätska. Jag kunde även (genom mätning av min morgontemperatur) se hur min menstruationscykel jämnade ut sig. Tidigare hade den varit huller-om-buller med ingen tydlig gräns mellan follikulärfas och lutealfas. Detta var väldigt positivt.

I mina efterforskningar kring hjälpmedel som assisterar hormoner till balans utan att innehålla hormoner, påträffade jag flera gånger Maca. Men eftersom jag redan höll på med tillskott (t.ex. Vitex), ville jag inte blanda för många samtidigt. Det fanns en risk att det skulle göra mer skada än nytta.

Men sen slutade jag med Vitex. Och progesteronkrämet. Och hittade Maca igen.

Låt mig berätta om Maca.

Maca är ingen ört. Det är en typ av rotfrukt. Maca växer på de mest blottade och utsatta topparna av Anderna (på 3500 meters höjd), där inget annat kan växa. Den växer i kraftigt solsken, i isande temperaturer och i några av världens starkaste vindar. Maca brukas av det peruanska inkafolket, som främst konsumerar Maca som mat. Men de visste också om att Maca gav dem energi, uthållighet och ökade fertiliteten, både hos djur och människor.

Inkafolket har ätit Maca i tusentals år, både för sitt näringsinnehåll och sin medicinska effekt.

Maca liknas vid en sötpotatis, men är endast lite större än en rädisa, och är rikt på:

 • Järn
 • Calcium
 • Koppar
 • Kalium
 • Glukosinolat
 • Zinc
 • Vitaminer B1, B2, B12, C och E
 • Essentiella aminosyror
 • Fettsyror
 • Essentiella oljor

Enligt studier fungerar Maca genom att förbättra det endokrina systemet. Maca uppnår detta genom att balansera och reglera hormoner som produceras i kroppen för att bestämma över samtliga fysiologiska funktioner såsom matsmältning, fertilitet, sexuell funktion, energinivåer, nervsystemet och hjärnfysiologin.

Maca är en ”adaptogen”, vilket innebär att roten förbättrar kroppens egna förmåga att skydda sig själv mot fysisk och mental degradering genom att stötta hypotalamus och hypofysen. Dessa körtlar, som finns i hjärnan, kontrollerar hur våra binjurar, sköldkörteln, bukspottskörteln, testiklarna och äggstockarna fungerar.

Maca handlar helt enkelt om balans och att med dess hjälp återfå en balans i våra stressad liv.

Här är några punkter Maca sägs kunna göra;

 • Snabbare återhämtning från skador
 • Minskar ångest, depression och stress
 • Förbättrad libido och sexuell funktion
 • Ökad fertilitet hos män och kvinnor
 • Ökad energi och uthållighet
 • Förbättrar humöret
 • Förbättrar prostatahälsan hos män
 • Stabiliserar blodsockernivåer, vilket resulterar i minskat sug och mer hälsosamma matval
 • Innehåller cellskyddande antioxidanter (ger skydd mot fria radikaler)
 • Sänker (det dåliga) kolesterolet
 • Förbättrat minne, skarpare sinne
 • Minskade klimakteriesymtom hos kvinnor
 • Främjar muskeluppbyggnad vid träning

Det som jag tyckte var skönt med Maca var att det är en rotfrukt, det är ingen ört. För även om man förlitar sig på örtbehandling, snarare än mediciner, så finns det risk för biverkningar. Med örter är det alltid noga med doseringar, samt att det inte kan användas av alla i alla perioder av livet och oftast måste kombineras med farmaceutiska läkemedel med varsamhet.

Maca säljs i pulver och kapselform. Det finns röd, svart och gul maca. Gul är minst ”stark”, medan svart rekommenderades för män och röd för kvinnor.

När man söker på internet om Maca hittar man en massa information om att det är ”naturens Viagra”. Nu var det inte riktigt det jag var ute efter när jag sökte upp preparatet, men jag tycker att det låter logiskt att sexlusten ökar om kroppen mår bra och är balanserad.

Efter att ha ätit Maca i ca 3 dagar började jag märka en skillnad. Jag var mycket mycket piggare. Jag var också gladare. Dagarna som följde började jag mer och mer känna mig som den jag var när jag var yngre; den som skrattade ofta och älskade livet. Mina muskler, som trots träning har känts svaga, orkar med mer. Efter en dag på jobbet fick jag plötsligt för mig att jag skulle ringa till två olika kundtjänster. Två! Jag! Som har telefonfobi! Samma dag hade jag fixat med en massa saker jag har förhalat på jobbet och kände för att ta mig an en massa projekt.

Efter en vecka av att ha ätit Maca fick jag en briljant idé att bjuda in min 6-åriga brorsdotter och min lillasyster på tjejkväll. Helt plötsligt kändes tanken på att bjuda in folk rolig! Innan har det mest känts tungt och nästan som ett tvång, då att ha bjudningar innebar så mycket städ och matlagning… Det blev mest negativt.

På den 15e dagen vaknade jag upp med en stor innebrännare (finne) på höger kind. Innebrännare har jag inte haft sedan jag bodde i Australien och var sönderstressad och åt jättemycket gluten. Naturligt kände jag att det var ett gott tecken, men var ändå tvungen att kolla upp om det hade något med Maca-intaget att göra. I samma veva hade jag blivit frasig och torr över hela näsan och även under höger fot. Mjäll hade även börjat dyka upp i håret, vilket tydde på torr hårbotten. Hade detta också med Maca att göra?

The Maca Perfection – hemsidan hittade jag ett avsnitt om ”biverkningar”. Vilket egentligen kanske inte är biverkningar, utan mer att kroppen rensar ut och gör lite knasiga svängar innan den balanserar sig. Gå gärna in på den hemsidan; den är väldigt bra. Där fick jag reda på att kroppen kunde börja reagera som när man var tonåring, då Maca har ökat hormonaktiviten, vilket är precis det jag var ute efter för att få fart på mina sömniga hormoner.

With increased hormonal activity, it is possible that some people may develop some acne as they did during adolescence. Oddly enough, maca can be used as treatment for hormonal acne.

The Maca Perfection

Om min torra hud har med denna hormonomställning att göra har jag ännu inte ett svar på, så där får jag bara avvakta och se.

Deras rekommendation var att behandla Maca som den mat den är. Att man äter den inte slavisk, som man gör med ett tillskott eller en medicin, utan gör lite avbrott då och då. Om man behandlar en brist bör man kanske inte göra för mycket ”hit och dit”-intag, utan jag tänker följa det som de skrev på sin hemsida: 2 veckors intag av Maca, följt av 2-3 dagars avbrott, och sedan återuppta intaget igen i 2 veckor, osv.

I onsdags (4 dagar sedan) var jag (som vanligt) på ACP (ventilationsföretaget där jag jobbar några timmar varje onsdagkväll) och tanken slog mig hur lätt det var att göra jobbet. Det var ingen ansträngning, jag hade inte mycket emot att vara där och jag var inte stressad. Jag insåg då hur trött jag faktiskt har varit fram tills nu. Det blev en förbättring när jag blev av med borrelian, men efter att ha börjat med Maca har det blivit en drastisk förbättring. Jag känner mig ju i princip normal! Innan har jag släpat mig till och från jobben, blivit stressad av att hela tiden tänka på hur lång tid allting kommer att ta, och hur mycket jag har framför mig osv.

Jag insåg då att det är ett under att jag har klarat att jobba de senaste åren. Hur har jag ens orkat? För det går inte att mäta sig med den energin jag har idag.

Det bästa är att jag är så glad.

En annan förändring jag har gjort i mitt liv är att jag tog en paus från Facebook den 5/8. Jag har gjort samma sak tidigare, men då fick jag ingen riktig ro från det. Denna gång (kanske tack vare Maca) är jag lugnare och hade inget problem alls att lägga ifrån mig Facebook. Att gå igenom mitt flöde tar ca 1 timme varje dag. Jag följer alldeles för många människor, har jag insett, och det finns alldeles för många intressanta artiklar att läsa. Det blir en stress istället för ett nöje.

Samtidigt bestämde jag mig för att inte ta med mobilen till sovrummet när jag skulle lägga mig. Detta på tips från far och Manuela. Istället letade jag fram min gamla klockradio och ställde in larmet på den istället.

Jag går också upp till sovrummet senast kl 21. Då läser jag (jag har äntligen läst klart Outlander [första boken i serien] som jag typ började på i slutet på förra året) och ägnar ca 10 minuter åt att massera mina fötter. Med dessa små förändringar sover jag nu riktigt gott och får minst 8 timmar varje natt. Jag är fortfarande lite trött när jag vaknar, men det är ändå en klar förbättring.

Och tänk om det är en liten rotfrukt från Anderna som har gett mig allt detta tillbaka (plus att ha blivit av med borrelian förstås)!

Underskatta inte naturen. Vi är en del av den och den är en del av oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s